ΩΣ ΠΓΕ Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ EΝΔΕΙΞΗ ΝΟΕΙΤΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΟΥ ΤΑΥΤΟΠΟΙΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΤΑΓΕΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΤΟΠΟ, ΠΕΡΙΟΧΗ Η ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ, ΦΗΜΗ Η ΑΛΛΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ. ΤΟ ΠΓΕ ΑΓΟΡΆΣ ΘΕΣΠΊΣΤΗΚΕ ΤΟ 1996.

Η ιστορία των οίνων που εντάσσονται στο ΠΓΕ Αγοράς και έχουν κάνει την περιοχή διάσημη σε ολόκληρη την Ελλάδα, πηγάζει από το πάθος ενός ανθρώπου για το κρασί, την ιστορία και την τέχνη. Τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο Νίκος Λαζαρίδης, επιχειρηματίας στον κλάδο του μαρμάρου, ξεκίνησε το ταξίδι του στον μαγευτικό κόσμο του κρασιού και αποφασισμένος να μετατρέψει την αγάπη του για τον οίνο σε επαγγελματική ενασχόληση, προχώρησε στην εγκατάσταση αμπελώνων σε διαφορετικές τοποθεσίες  του τόπου καταγωγής του, του νομού Δράμας στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας

Το 1987 δημιουργείται η πρώτη αμπελουργική και οινοποιητική εταιρεία στον νομό Δράμας με συμμετοχή του Νίκου Λαζαρίδη. Μετά από πειραματισμό, σε διαφορετικά terroir της Δράμας, επιλέχθηκε η περιοχή της Αγοράς όπου και εγκαταστάθηκαν οι νέοι αμπελώνες οι οποίοι κάλυψαν σε επιφάνεια το μεγαλύτερο ποσοστό των ιδιόκτητων αμπελώνων της εταιρείας. Στην συνέχεια η Nico Lazaridi, έκτισε εντός των αμπελώνων το νέο της οινοποιείο το Château Nico Lazaridi, που έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα της οινικής παράδοσης, όχι μόνο στα όρια της Δράμας, αλλά ολόκληρης της χώρας. Το οινοποιείο πρωτολειτούργησε στον τρύγο του 1997.

Η περιοχή της Αγοράς, περιλαμβάνει τα όρια των περιοχών των τοπικών κοινοτήτων Αγοράς, και Πηγαδιών Μεγάλου Αλεξάνδρου του Δήμου Δοξάτου, στην περιφερειακή ενότητα Δράμας. Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα τόπο με πλούσια ιστορία και σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά.

Η Αγορά, βρίσκεται σε απόσταση μόλις 15 λεπτών από την αρχαία πόλη των Φιλίππων, Μνημείo Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και περιλαμβάνει ένα από τα καλύτερα διατηρημένα αρχαία θέατρα στο κόσμο. Οι Φίλιπποι στα ρωμαϊκά χρόνια ήταν μια από τις σημαντικότερες πόλεις της εποχής, σύνδεσμος ανατολής και δύσης, διότι από εκεί περνούσε η κύρια αρτηρία της Εγνατίας Οδού (Via Egnatia). Εκεί, το 42πχ. έγινε και η περίφημη μάχη των Φιλίππων, στα νερά της τότε λίμνης Βοϊράνης, που όρισε τον πρώτο αυτοκράτορα της Ρώμης δίνοντας τέλος στην περίοδο της δημοκρατίας. Σε κοντινή απόσταση πηγάζει και ρέει ο ποταμός Ζυγάκτης για τον οποίο οι αρχαίοι Έλληνες, πίστευαν ότι είναι ο ποταμός εκείνος που διέσχισε το άρμα του Πλούτωνα, καθώς μετέφερε προς το βασίλειο του Κάτω Κόσμου το μεγάλο του λάφυρο, την Περσεφόνη. 

πγε Αγοράς - magic pgi agora - αμπελώνας

Ο Απόστολος Παύλος ιδρύει στους Φιλίππους την πρώτη εκκλησία στην Ευρώπη και οι κάτοικοι των Φιλίππων είναι οι πρώτοι κάτοικοι της Ευρώπης που ακούνε το χριστιανικό κήρυγμα ενώ ο γειτονικός οικισμός της Λυδίας, έλαβε την ονομασία του από την Λυδία την Φιλιππησία, την πρώτη Ευρωπαία που βαπτίστηκε χριστιανή. Αξιοσημείωτο είναι, πως σε μικρή απόσταση από τους Φιλίππους, βρέθηκαν πρόσφατα μεγάλες ποσότητες από απανθρακωμένες ρώγες πατημένων σταφυλιών, ηλικίας περίπου 6200 ετών, ένδειξη ότι φρέσκα φρούτα είχαν πατηθεί για την εξαγωγή χυμού. Το συγκεκριμένο εύρημα που είναι ενδεχομένως η πιο παλιά μέχρι στιγμής ένδειξη οινοποίησης στην Ευρώπη, επιβεβαιώνει την πανάρχαια οινική ιστορία της περιοχής.

ΤΟ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ NICO LAZARIDI

Στον ευλογημένο τούτο τόπο, το οινοποιείο Nico Lazaridi, δεσπόζει περήφανο στην κορυφή ενός λόφου, πλήρως εναρμονισμένο με το πολυποίκιλο φυσικό τοπίο, δίνοντας ταυτόχρονα και  την δυνατότητα άμεσου ελέγχου των αμπελώνων. Τα αμπέλια από τα οποία παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Αγοράς βρίσκονται σε υψόμετρο 175μ- 250μ και η συνολική τους έκταση καλύπτει περίπου 54 εκτάρια.

Ο Νίκος Λαζαρίδης, ωστόσο, δεν προχώρησε στην δημιουργία του οινοποιείου του στην Αγορά μόνο λόγω της εξαιρετικής τοποθεσίας αλλά και για τη μοναδική μορφολογία του εδάφους. Κατά τις μεσοπαγετώδεις περιόδους, η ομαλή ροή των ποταμών και των χειμάρρων που διαρρέουν την περιοχή, οδήγησε με την πάροδο του χρόνου στην διάβρωση των υλικών απόθεσης και τη δημιουργία αναβαθμίδων, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του υπεδάφους με ποικίλα φερτά υλικά, τα οποία και διασφαλίζουν την υγεία του αμπελώνα. Το επακόλουθο των μακροχρόνιων αυτών φυσικών διαδικασιών, είναι η δημιουργία εδαφών τόσο ασβεστοαργιλώδους όσο και σχιστολιθικής σύστασης, ιδανικών για μια ποιοτική αμπελουργία. Παράλληλα, το Μεσογειακό και ηπειρωτικό κλίμα που επικρατεί προσφέρει τις ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας για τη σωστή φυσιολογία, καλλιέργεια και ωρίμαση του σταφυλιού, ενώ τα όρη που περιβάλλουν την περιοχή παρέχουν προστασία από έντονες βροχοπτώσεις και ανέμους, που θα μπορούσαν να αποβούν καταστροφικοί για τις καλλιέργειες.

ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ

Η οικογένεια της Nico Lazaridi είχε πάντα ως στόχο την δημιουργία στελεχών αποτελώντας πρότυπο για τους νέους επιστήμονες αλλά και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι άνθρωποι που στελέχωσαν την Nico Lazaridi σταδιοδρομούν πλέον ως επιχειρηματίες ή σαν στελέχη σε ομοειδείς επιχειρήσεις. Με αυτό τον τρόπο η εταιρεία είναι καταξιωμένη ως σχολείο για την δημιουργία ολοκληρωμένων στελεχών στον χώρο του κρασιού. Στην Nico Lazaridi, ο άνθρωπος καλλιεργεί την άμπελο με την βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού, πάντα με γνώμονα το σεβασμό προς την πρώτη ύλη και το περιβάλλον εφαρμόζοντας ως πάγια γεωργική πρακτική την καλλιέργεια ακριβείας. Η μακροχρόνια εμπειρία της ομάδας που αποτελείται από τούς αμπελουργούς μας και τους εξειδικευμένους οινολόγους μας, σε συνεργασία πάντα με το υπόλοιπο προσωπικό διασφαλίζει την φροντίδα σε όλα τα στάδια της παραγωγής, και συντελεί στην επιτυχία των οίνων της Nico Lazaridi.